Verzin in een klein half uurtje 50 ‘tasty’ onderwerpen voor je blogs

50 ‘tasty’ onderwerpen voor je blogs in slechts een half uurtje

Iedereen loopt van tijd tot tijd vast bij het verzinnen van onderwerpen voor blogs. Dat is vanaf nu verleden tijd! Onderwerpen zijn overal om ons heen te vinden en bovenal in jezelf. Jij bent de inspiratiebron, waaruit jij met deze eenvoudige mindmapping methode ideeën gaat putten voor al je blogs. Vijftig stuks in dertig minuten welteverstaan.

Mindmapping voor nieuwe content

We nemen jouw kennis - en van die van je collega’s - als uitgangspunt. Samen hebben jullie zoveel knowhow als het gaat om je vakgebied, afzetmarkt en dienstverlening. Al die opgedane kennis gaan we in kaart brengen door middel van mindmapping. Zo zit je nooit meer te springen om nieuwe onderwerpen, maar heb je altijd voldoende ideeën op voorraad. In slechts vier stappen genereer je 50 ideeën. Doe je mee?

Vier stappen

Stap 1.

Zorg voor de volgende benodigdheden: jezelf, eventueel collega’s, vellen papier, gekleurde stiften en plan 30 minuten in jullie agenda’s.


Stap 2.

Formuleer een brede vraag waar jouw organisatie het antwoord op heeft. Ik neem mijn eigen dienstverlening als voorbeeld: Hoe schrijf je een blog?

Noteer het antwoord op die vraag. In mijn geval: met een onderwerp, een pakkende kop, goede inleiding, leesbare opmaak en een duidelijke afsluiting.


Stap 3.

Teken dit uit, met je kernvraag als hoofdonderwerp en de subonderwerpen als ‘takken’. Mijn voorbeeld ziet er als volgt uit:

Cool: Je hebt nu direct input voor je eerste artikel: Hoe schrijf je een blog in vijf simpele stappen.


Stap 4

Zet iedere tak ook weer om naar een vraag, bijvoorbeeld: Hoe schrijf je een smaakvolle inleiding? Of waar let je op bij het schrijven van je inleiding? Noteer het antwoord op die vraag. Laat meerdere antwoorden maar komen en noteer ook deze weer als losse takken. Mijn mindmap begint er dan zo uit te zien:Tof: weer input voor een nieuw artikel: vijf tips voor het schrijven van een pakkende inleiding van je blog.

Hoe kom je dan nu aan die vijftig onderwerpen die ik je beloofde? Door iedere keer, per tak, steeds dieper te graven. Als je dit een half uur volhoudt heb je zo vijftig onderwerpen te pakken; voor zowel wat langere artikelen als voor korte blogs - die eenvoudig antwoord geven op concrete vragen.

Tools

Ikzelf doe dit graag schetsend op papier. Met als enige nadeel dat je mindmap op een bepaald moment niet meer op een pagina past. Uiteraard zijn ook hiervoor apps die je helpen om je gedachten vorm te geven, zoals SimpleMind, Freemind en Popplet. Deze hebben allemaal een kosteloze uitgeklede versie en een betaalde variant voor als verkocht bent.

 

Have fun!

Over de blogger

Ik ben Ine en een beetje gemankeerd volgens mijn familie en vrienden. Ik sta zonder pardon om zes uur op om te rennen terwijl de wereld om me heen langzaam ontwaakt. Ik werk in een rap tempo - maar met heel veel liefde - de kids en manlief te deur uit om me vervolgens in eenzame opsluiting op het werk te storten.

Meer over Ine